DOWNLOAD BAHAN KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH (KSSR)

KLIK DI SINI ATAU BANNER UNTUK DOWNLOAD BAHAN KSSR TAHUN 1

Friday, February 11, 2011

Bantuan persekolahan RM2.5 bilion diagih

PUTRAJAYA 10 Feb. - Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini menyerahkan peruntukan bantuan persekolahan 2011 berjumlah RM2.5 bilion kepada 16 Jabatan Pelajaran Negeri dan tujuh bahagian pengurusan sekolah di bawah Kementerian Pelajaran.

Majlis berlangsung selepas Muhyiddin, yang juga Menteri Pelajaran, menyampaikan Perutusan Khas 2011 Kementerian Pelajaran di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya di sini.

Menurut kenyataan kementerian itu, peruntukan tersebut bagi merapatkan jurang pendidikan di antara murid di bandar dan luar bandar serta amat bermanfaat bagi murid daripada golongan miskin dan berada, murid biasa dan murid berkeperluan khas serta kemudahan bagi murid yang ditimpa bencana.

Ia juga bertujuan meringankan beban kewangan ibu bapa dalam memastikan anak-anak mereka terus dapat bersekolah selaras dengan Dasar Pendidikan Wajib 2003.

Bantuan itu merangkumi Rancangan Makanan Tambahan; bantuan Pakaian Seragam Sekolah; Biasiswa Kecil Persekutuan; Biasiswa Kelas Persediaan Universiti; Biasiswa Sukan; Elaun Prauniversiti; Elaun Murid Berkeperluan Khas; bantuan Geran Perkapita Prasekolah; bantuan Makanan Prasekolah; bantuan Geran Perkapita dan Yuran Khas Sekolah.

Bantuan Kokurikulum Sekolah; bantuan Makanan Asrama; Perjalanan Asrama; Perjalanan dan Pengangkutan Murid; Projek Khas Sekolah Berasrama Penuh; bantuan Jaket Keselamatan; Kelas Dewasa Ibu Bapa Orang Asli dan Penan; Program Susu 1Malaysia; bantuan Sukan Sekolah; bantuan Kurikulum Prasekolah; bantuan Kurikulum Asrama dan Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin.

Kerajaan berharap pemberian bantuan persekolahan itu dapat memberi motivasi kepada murid untuk terus menimba ilmu sehingga ke peringkat lebih tinggi supaya menjadi insan yang kreatif, inovatif dan berkemahiran untuk menyumbang kepada pembangunan negara.

No comments:

Popular Posts

Hubungi Kami

Nama Anda :
Email Anda:
Subject :
Message :
Image (case-sensitive):